Progesteron Düşüklüğü Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Progesteron Düşüklüğü Belirtileri ve Tedavisi

Progesteron Düşüklüğü

Progesteron düşüklüğü, kadınlarda bir cinsiyet hormonu olan progesteronun çeşitli nedenlerle azalması durumudur. Bu hormon, özellikle hamilelik döneminde önemli ölçüde artarak rahmin hazırlanması ve kalınlaşmasında etkili olur. Hamilelik dönemi dışında progesteron seviyesi genellikle düşük seyreder. Normal şartlarda belirli standart miktarlarda olması gereken bu hormon, hamilelik dönemi dışında belirlenen normlar çerçevesinde olmalıdır. Ancak, bu standartların altına düşen progesteron hormonu, kadınlarda birçok soruna neden olabilir ve hamileliğin gerçekleşmesini engelleyebilir. Yapılan ölçümlere göre progesteron düşüklüğü olan bireylerde yumurtalık rahatsızlıkları sıkça görülmektedir. Bu nedenle, progesteron düşüklüğü teşhisi konulan hastaların acilen tedavi edilmesi birçok problemi ortadan kaldıracaktır.

Genellikle bu sorunun görüldüğü bireylerde adet düzensizlikleri, ağır ve sorunlu kanamalar, ara ara akıntılar meydana gelebilir. Bazı bireyler, bu belirtiler nedeniyle doktora başvurduklarında progesteron düşüklüğü teşhis edilir. Progesteron düşüklüğü, en çok hamile olan bireylerde problemlere neden olur çünkü hamile olmayan bireylerde progesteron seviyesi zaten oldukça düşüktür. Ancak, hamile bireylerde bu hormonun normal koşullara göre oldukça yüksek olması gerekmektedir. Bu durum, hem anne sağlığı hem de anne karnındaki bebeğin sağlığı için büyük önem taşır.

Progesteron Düşüklüğü Nedenleri

Menopoz:

Menopoz döneminde ve bu döneme yaklaşan kadınlarda ciddi hormonal değişiklikler görülür. Bu dönemlerde birçok hormonun seviyesi artarken, bazı hormonlarda düşüşler meydana gelir. Progesteron hormonu da bu dönemde ciddi bir şekilde düşer. Genellikle östrojen ve progesteron hormonu seviyeleri bu dönemde önemli ölçüde azalır.

Dış Gebelik:

Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim dışında bir yere yerleşmesi sonucu oluşur. Bu durumda progesteron düşüklüğü ortaya çıkar.

Fallop Tüpü İltihapları:

Fallop tüpü üzerinde meydana gelen iltihaplar, hormon seviyelerinde değişikliklere neden olabilir. Bu durumlar progesteron düşüklüğüne yol açar. İltihaplar, doğuştan gelen sorunlar veya cerrahi operasyonlar nedeniyle oluşabilir.

Yumurtlama Problemleri:

Progesteron düşüklüğü olan kadınlarda olgunlaşmış yumurtanın serbest bırakılmaması nedeniyle adet bozuklukları sıkça görülür.

Hipogonadizm:

Erkeklerde testis, kadınlarda yumurtalıklarda bulunan fonksiyon yetmezliği, progesteron hormonunun düşük olmasına neden olabilir.

Yukarıda belirtilen nedenlere bağlı olarak progesteron düşüklüğü meydana gelebilir. Bu problemler genellikle yaygın olarak gözlemlenen nedenlerdir. Bunlar dışında, sigara ve alkol kullanımı da progesteron düşüklüğüne neden olabilir. Sigara ve alkol içerisindeki yabancı maddeler, vücutta hormonal bozukluklara yol açabilir. Progesteron düşüklüğü olan bireylerde, tedavi aşamalarına geçilmeden önce kesinlikle sigara ve alkol kullanımının bırakılması gerekmektedir. Ayrıca, nadiren de olsa bazı damar hastalıkları bu hormonun düşük olmasına neden olabilir. Özellikle preeklampsi adı verilen rahatsızlıkta, dışarıdan gelen toksin etkili maddelerin damarlara zarar vermesi nedeniyle bu rahatsızlık ortaya çıkabilir. Bu durumlarda yapılan teşhisin çok önemli olduğunu belirtmek gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Progesteron Kaç Olmalı?

Progesteron Kaç Olmalı?

Haber Bülteni